N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Italiaanse klimaatexpert De zware overstroming in Slovenië is al de derde in het Middellandse Zeegebied in minder dan een jaar tijd. Het extreme weer zal blijven terugkeren, zegt klimaatexpert Bernardo Gozzini, waaraan de mens zich zal moeten aanpassen.
Extreme regenval heeft in Slovenië tot een reeks overstromingen geleid die zeker vier mensen, onder wie twee Nederlanders, het leven heeft gekost. De Sloveense regering spreekt van de ergste natuurramp in dertig jaar.
Slovenië ligt in het Middellandse Zeegebied, dat in minder dan een jaar al door drie grote overstromingen is getroffen. In mei was de beurt aan de Noord-Italiaanse landstreek Emilia-Romagna en in september vorig jaar werd de Midden-Italiaanse regio Marken getroffen. Volgens Bernardo Gozzini, klimaatexpert en onderzoeker bij de Italiaanse nationale onderzoeksraad (CNR), is het Middellandse Zeegebied extra kwetsbaar voor extreem weer.
Waar ligt dat aan? Hebben de overstromingen in Slovenië en in Romagna met elkaar te maken?
„De oorsprong ervan is anders. In Slovenië viel in één dag tijd dezelfde hoeveelheid neerslag uit de lucht als normaliter in een maand. En in Italië viel in mei in enkele dagen evenveel regen als anders in een half jaar. In Slovenië gingen de regenbuien ook gepaard met onweer en kwam het noodweer na een periode van grote hitte. Er waren dus verschillen, maar beide gebeurtenissen zijn wél voorbeelden van extreem weer. En daarvoor is het Middellandse Zeegebied extra kwetsbaar.
We moeten echt leren het water van de hevige regens op te vangen, zodat we grote droogten kunnen overbruggen.
„Het gebied is een hotspot voor klimaatverandering, daar zijn de klimaatwetenschappers het over eens. En dat komt omdat het zo dicht bij Afrika ligt. Dit gebied krijgt te maken met meer droogte en met minder regenval. En terwijl de temperatuur wereldwijd stijgt, gebeurt dat in deze regio nog sneller. Tegelijkertijd nemen extreme weersfenomenen toe, zoals hevige regenbuien, waarbij het water in korte tijd met bakken uit de lucht valt. De regenval wordt, met andere woorden, onregelmatig.”
Het Middellandse Zeegebied is ook een toeristische hotspot. Kunnen toeristen zich voortaan maar beter voorbereiden op extreem en onvoorspelbaar weer?
„De klimaatverandering leidt tot een grotere variabiliteit van het weer. We zullen niet alleen rekening moeten houden met hevige regenbuien, maar ook met hitte- en koudegolven. Dat vertaalt zich in droge jaren, gevolgd door jaren met veel meer regen. In die situatie bevinden we ons nu al. Sinds het jaar 2000 breekt om de vijf jaar een periode van grote droogte aan. En de overstromingen in Slovenië doen zich in het Middellandse Zeegebied nu al voor de derde keer voor in minder dan een jaar tijd.”
Maar is de kans groter op extreem weer tijdens de lente en de zomer? Kunnen toeristen met andere woorden riskante periodes vermijden?
,,Moeilijke vraag. Dat hangt af van de zones en is moeilijk te voorspellen. Ik herinner me dat de Arno-rivier in mijn stad Florence ooit eind januari was volgelopen. Extreme weersfenomenen kunnen bijna het hele jaar door opduiken.”
Deze kwetsbare regio is ook vruchtbaar landbouwgebied, noodzakelijk voor de voedselvoorziening van miljoenen mensen. Hoe gaan we het beste met deze verandering om?
„We moeten echt dringend leren om het water van hevige regenval en overstromingen op te vangen, zodat we het opsparen om periodes van grote droogte te overbruggen. Nu vloeit het naar de rivieren, die overlopen in de zee, en dan zijn we het kwijt. Houd er ook rekening mee dat er door de stijgende temperaturen sowieso al meer water verdampt.
„Kunstmatige bassins en meren om het water van hevige regenbuien op te vangen, zijn een middel waarmee we ons ten dele kunnen aanpassen. Een andere ingreep is het effect van de klimaatverandering afremmen, door onze levensstijl aan te passen. Bijvoorbeeld door fossiele brandstoffen verder af te bouwen en nog sterker in te zetten op hernieuwbare energie.”